Bakas%3A+Dierziekten+geen+bedreiging
© Adjiedj Bakas

Bakas: Dierziekten geen bedreiging

Dierziekten zijn geen grote bedreiging voor de voedselvoorziening in de wereld. Dat stelde trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens een seminar ten gelegenheid van 10-jarig bestaan van de diergezondheidsmonitor.

'We geven 7 miljard mensen vlees te eten, het valt dus wel mee met dieren die ziek zijn, dat was 50 of 100 jaar geleden wel anders.'

Bakas voorspelde een 'supercomputer' die alle data kan analyseren om zo de diagnostiek te stellen. 'Ik geloof zelfs in zelfdiagnostiek bij dieren dankzij een slimme chip.'

Waardevol

Manager Petra Kock bij de Gezondheidsdienst voor Dieren ziet voor de huidige monitoring nog een toekomst weggelegd. 'Ik hoop dat het op deze manier door kan gaan. Het is bijzonder waardevol om samen te werken aan een betere diergezondheid. Het is dé weg om te gaan.'

Samenwerken luidt het motto. Niet alleen van veehouders, dierenartsen en de diergezondheidsmonitoring. Ook instituten, overheid en onderzoekscentra delen kennis en informatie.

'Dat gaat zelfs over landsgrenzen heen', aldus Kock met als voorbeelden het erfelijk gebrek Brachyspira en het schmallenbergvirus. 'We pakken de uitwisseling met een aantal landen om ons heen structureel op, wat ons betreft mogen nog meer landen aansluiten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer