Brits importverbod essenboom om schimmel

Groot-Brittannië heeft een verbod uitgevaardigd op de import van essenbomen. De regering wil zo voorkomen dat de schimmelziekte chalara fraxinea zich verder verspreid. Het verbod gaat vandaag in, meldt AP.

De ziekte is sinds de jaren 90 opgerukt vanuit Oost- en Noord-Europa en heeft in bijvoorbeeld Denemarken de afgelopen jaren 90% van het bestand aan essen verwoest. Op het Europese continent is de ziekte wijdverspreid.

In februari werd de schimmel voor het eerst aangetroffen in Groot-Brittannië. Een boomkwekerij constateerde de ziekte bij jonge aanplant die afkomstig was van een Nederlands bedrijf.

Vervoersverbod

Sindsdien is de schimmel ook elders in Groot-Brittannië opgedoken. Naar schatting 50.000 essen zijn tot dusverre bezweken. Door een gedeeltelijk vervoersverbod moet worden voorkomen dat de aandoening zich verspreidt naar delen van het land die nog niet zijn getroffen.

Essenbomen maken circa 30% uit van het bomenbestand in Groot-Brittannië. Deskundigen vrezen dat hun teloorgang mogelijk ten koste gaat van tientallen insectensoorten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer