Spaanse melkveehouders protesteren

In de grote melkproducerende regio’s in vooral Noord-Spanje protesteerden melkveehouders gisteren tegen de lage melkprijs en de oneerlijke verhoudingen in de zuivelketen.

De boerenmelkprijs ligt in Spanje ongeveer 10 cent beneden de kostprijs.

'We krijgen 28 cent en onze kostprijs bedraagt 36 tot 38 cent', zegt José María Álvarez van melkveehoudersorganisatie Organización de Productores Lácteos. 'Boeren leven van het geld van landbouwsubsidies uit Brussel.'

Volgens de organisatie zijn sinds 2008 al duizenden melkveehouders gestopt met hun bedrijf. De politiek moet samen met de melkverwerkers, distributeurs en inkopers een oplossing zoeken, vinden de boeren.

Eerlijke marges

De protesterende boeren boden de regionale en landelijke overheden een 11-puntenplan aan. Daarin staat dat de marges in de keten eerlijk moeten worden verdeeld en oneerlijke machtsverhoudingen aangepakt.

De melkveehouders willen dat melk niet meer onder de kostprijs wordt verkocht en dat supermarkten niet meer stunten met melk. Ook willen melkveehouders zelf factureren in plaats van de betalingen van de melkkopers af te wachten.

Geen melk leveren

In regio Galicië, waar veel melk wordt geproduceerd, willen boeren vanaf 6 november zelfs geen melk meer leveren. 'Een liter melk kost minder dan een liter water', zegt Álvarez. 'Stoppen met leveren is ons enige wapen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer