Elk jaar 5 miljoen euro schade

De berekende directe schade als gevolg van quarantaineorganismen in de boomteelt varieert van 3 tot 7 miljoen euro en is gemiddeld 5 miljoen euro per jaar.

Elk+jaar+5+miljoen+euro+schade
© Nieuwe Oogst

Dit blijkt uit de kwantitatieve risicoanalyse van LEI Wageningen UR. De financiële gevolgen van besmetting met quarantaineorganismen kan de draagkracht van individuele bedrijven te boven gaan.

De analyse van het LEI is bedoeld om de haalbaarheid van een financieel vangnet in de sector te beoordelen. Het gaat hierbij om directe en indirecte schade. Directe schade betreft vernietiging van besmette partijen en kosten van maatregelen die bedrijven moeten treffen.

Omzetderving

De indirecte schade kan voor enkele zeer schadelijke organismen, zoals de Oost-Aziatische boktor, een veelvoud daarvan bedragen. Indirecte schade betreft omzetderving als gevolg van handelsbeperkende maatregelen en bijvoorbeeld vraaguitval door imagoverlies.

Een collectief financieel vangnet zoals een schadefonds is geschikt om directe schade te compenseren, maar niet geschikt om indirecte schade te vergoeden. Dit komt omdat indirecte schade op bedrijfsniveau moeilijk vast te stellen is.

Fiscale regeling

Een alternatief financieel vangnet voor een schadefonds of verzekering op bedrijfsniveau is mogelijk in de vorm van fiscale regelingen. Deze alternatieven kunnen de gevolgen van fytosanitaire risico’s echter maar in beperkte mate compenseren en werkt alleen goed bij renderende bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer