De vele gezichten van duurzaamheid

Een gemêleerd gezelschap vult de Duurzame top 100 van Trouw. Woensdag, op de Dag van de Duurzaamheid, presenteerde het dagblad de door veertien experts vastgestelde lijst voor de vierde keer.

De duurzaamheidsrevolutie is niet meer te stuiten. Ieder zichzelf respecterend bedrijf en professionele organisatie profileert en positioneert zich erop. Duurzaamheid moet immers de oplossing bieden voor de economische en financiële crisis. Het nieuwe regeerakkoord wordt er zeker diepgaand op getoetst.

Opvallend is dat op de top 100-lijst nog maar zes politici staan. Hoogst genoteerd staan de Europarlementariërs Bas Eickhout van GroenLinks op de vijfde plaats en Gerben-Jan Gerbrandy van D66 op nummer 27.

40 nieuwe namen en dus ook veel wijkers, waaronder Alexander Rinnooy Kan en oud-ministers Pieter Winsemius en Jacqueline Cramer.

Directeur Marjan Minnesma van Urgenda is de meest duurzame Nederlander. Een denker en doener, die innovatie met daadkracht laat samengaan.

Bestuurder Paul Polman staat op nummer 2. De toezegging uit 2011 dat zijn Unilever-concern in 2020 alle voedingsingrediënten uit de duurzame landbouw betrekt, wordt nog steeds aangehaald als een grote doorbraak. Recent wapenfeit is dat Unilever geen plofkip meer gebruikt in zijn voedingsmiddelen.

Energie, voedselproductie, milieu en klimaat zijn de belangrijkste onderwerpen. De land- en tuinbouw staat in het centrum van waar het moet gebeuren. En het begint op stoom te komen. De omzet op duurzame voeding steeg het eerste halfjaar met maar liefst 11,8% tot meer dan € 1 miljard, waarvan € 450 miljoen aan biologische producten.

Toch blijft voor veel agrarische ondernemers de vraag wat nu precies onder duurzaamheid moet worden verstaan. Wat goed is voor milieu en klimaat hoeft niet goed te zijn voor het dierenwelzijn en omgekeerd. Intensieve en extensieve productiemethoden hebben beide hun voor- en nadelen. Dat geldt ook voor biologische en gangbare landbouw.

De top 100 geeft het antwoord. Duurzaam heeft vele gezichten. Veel oplossingen dragen allemaal een steentje bij aan de gewenste ontwikkelrichting. Het ultieme gelijk bestaat helaas niet.

Het maakt het er voor de ondernemer niet makkelijker op. Het gaat om een ingrijpend maatschappelijke ontwikkeling, waarin je positie moet kiezen en tot actie moet overgaan. Ondernemers op de lijst laten zien hoe dat kan.

Berend Santema: bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer