Frans-Duitse eis: stabiel landbouwbudget

De komende jaren mag er niet worden gekort op het budget voor het EU-landbouwbeleid. Dat standpunt gaan de Franse minister Stéphane Le Foll en zijn Duitse collega Ilse Aigner samen verdedigen in Brussel.

Beide landbouwministers overlegden deze week in Berlijn over een gezamenlijke strategie voor de komende onderhandelingen over een nieuw GLB. Ze hechten veel waarde aan een sterk Gemeenschappelijk Landbouwbeleid waarvoor voldoende geld beschikbaar is.

Dat betekent volgens Aigner en Le Foll dat het landbouwbudget van 2013 ook in de jaren 2014 tot 2020 in precies dezelfde omvang beschikbaar blijft. Daarmee laten ze een heel ander geluid horen dan gisteren in de Tweede Kamer werd bepleit door onder meer PvdA en VVD. Die willen korten op de EU-landbouwuitgaven.

Onterecht

De Franse en de Duitse landbouwminister wezen deze week op het feit dat de uitgaven voor het het GLB veel meer dan andere Europese begrotingsposten binnen de gestelde grenzen blijven. Gezien de grote uitdagingen van de landbouw de komende jaren voor staat, vinden ze het onterecht om te gaan korten op voor deze sector beschikbare budget.

Wel kunnen ze instemmen met een verschuiving tussen de verschillende lidstaten. Die herverdeling moet dan wel geleidelijk plaatsvinden en dient binnen redelijke proporties te blijven.

Vergroening

Aigner en Le Foll roepen een gezamenlijke werkgroep in het leven die zich gaat buigen over de vergroening van het GLB. Ze erkennen dat een verdere vergroening nodig is, maar ze willen daarvoor een meer flexibele regeling. De werkgroep moet met voorstellen komen om een regionale invulling mogelijk te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer