'Meer haast huisvesting arbeidsmigranten'

Meer tempo is noodzakelijk om te komen tot concrete afspraken over huisvesting van werknemers uit de Europese Unie. Dat concludeert minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

'Ik zie dat er veel is gebeurd, maar we zijn er nog niet. Ook zijn de verschillen per regio groot als het gaat om de aanpak en de voortgang en daar maak ik me zorgen over', schrijft de bewindsvrouw de Tweede Kamer.

Ze doet dit naar aanleiding van een tussentijdse evaluatie van de huisvesting in 8 regio’s. Betrokken partijen moeten daar en in de rest van het land voor het eind van het jaar met concrete afspraken komen.

Nationale verklaring

De minister ondertekende begin dit jaar een Nationale verklaring voor meer en goede tijdelijke huisvesting. Dat deden ook gemeenten, corporaties, de uitzendbranche, koepels van werkgevers en vakbonden.

In de tussentijdse evaluatie blijkt nu dat in veel regio’s de partijen nog te weinig samen optrekken.

Praktijk

De praktijk toont volgens Spies dat er in de regio’s ook goede projecten tot stand komen. Die variëren van hotels voor tijdelijke huisvesting tot betaalbare woningen in kleine kernen en nieuwbouw, noemt ze in de www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/09/25/kamerbrief-voortgang-nationale-verklaring-huisvesting-arbeidsmigranten-in-de-regio-s/kamerbrief-voortgang-nationale-verklaring-huisvesting-arbeidsmigranten-in-de-regio-s.pdfbrief als voorbeeld.

De minister paste daarvoor onder meer het bouwbesluit aan. Dat maakt het makkelijker om kantoren om te bouwen tot huisvesting voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten. De termijn voor tijdelijke herbestemming wordt opgerekt van 5 naar 10 jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer