Aardappelprijs Polen stijgt snel

In korte tijd is de prijs voor zowel fritesgeschikte als tafelaardappelen in Polen verdubbeld. Er is vooral vraag vanuit Duitsland en een aantal buurlanden in Oost-Europa.

Af teler is de aardappelprijs vanaf eind augustus gestegen van € 5 tot meer € 10 per 100 kilo. Volgens Aardappelinfo.nl spelen Poolse verkopers in op de huidige marktprijs in het West-Europa.

Veel aardappelen uit Polen zijn bestemd voor export naar Duitsland. Daarnaast is er ook vraag en afzet naar Roemenië, Hongarije en Bulgarije. In die landen valt de aardappeloogst tegen vanwege de droogte van afgelopen zomer.

Oogst varieert sterk

De gemiddelde aardappeloogst in Polen varieert sterk per regio. Zo zou de aardappeloogst in het zuidwesten redelijk tot goed zijn. In de meer noordelijk gelegen teeltgebieden rond Poznan en nog meer noordoostelijk is de oogst vanwege de droogte niet meer dan gemiddeld.

Areaal

Het aardappelareaal in Polen is dit jaar 380.000 hectare, dat is 30.000 hectare minder dan vorig jaar. Het areaal bedroeg in 2009 nog meer dan 500.000 hectare, weet www.aardappelinfo.nlAardappelinfo.nl.

De verwachte totale aardappeloogst komt uit op zo’n 8 miljoen ton, tegen ruim 9 miljoen ton in oogstjaar 2011.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer