'Actie AH mogelijk in strijd met EU-verdrag'

De eenzijdige korting die supermarktketens Albert Heijn (AH) en Jumbo momenteel bij zuivelleveranciers afdwingen is mogelijk in strijd met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Dat stelt Europarlementariër Kartika Liotard.

Volgens Liotard maken de supermarktketens misbruik van hun machtspositie en zijn zuivelboeren daar de dupe van. 'Jumbo en Albert Heijn hebben samen een marktaandeel van 55% in Nederland. Door gelijktijdig kortingen af te dwingen zetten ze zuivelleveranciers en melkveehouders op een vuile manier onder druk. Die kunnen hun waar immers niet meer kwijt als zulke grote klanten afhaken. Het afdwingen van onbillijke verkoopprijzen is verboden in de EU', aldus Liotard.

Het parlementslid wil dat de Europese Commissie onderzoekt of er sprake is van een gecoördineerde actie van Albert Heijn en Jumbo. Ook dat is volgens het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie verboden. De Europese Commissie kan Albert Heijn en Jumbo forse boetes opleggen als blijkt dat ze dit EU-verdrag schenden.

'Ook grote ketens dienen fatsoenlijke prijzen te betalen aan hun leveranciers. Het is in ieders belang dat boeren het hoofd boven water kunnen houden. Alleen zo kunnen we zorgen dat er op termijn voldoende voedselproducenten overblijven in Europa,' bepleit Kartika Liotard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer