Ratio moet weer boven sentiment

Het sentiment regeert. De economische en financiële crisis woekert voort vanuit een gebrek aan vertrouwen.

Consumenten vertrouwen het niet en houden de hand op de knip, banken vertrouwen elkaar niet en in de EU wakkeren politici het wantrouwen in elkaar aan.

Het standpunt over Europa is tot een van de belangrijkste verkiezingsitems verheven. Klip en klaar Europa omarmen komt in de buurt van politieke zelfmoord. Er zijn steeds meer veel mitsen en maren nodig om nog voor Europa te zijn. Het sentiment regeert.

Je wilt het zo niet hebben, maar toch werkt het op dit moment zo. De welvaart hebben we aan onszelf te danken en de financiële malaise en de achteruitgang van pensioenvoorwaarden en -uitkering aan Europa. Vooral aan Zuid-Europa. Het sentiment regeert.

Ondernemend Nederland, waaronder LTO, ziet de bui hangen en bindt de kat de bel aan. Niet het sentiment, maar de ratio moet vooropstaan. Objectieve feiten en cijfers horen eerst op een rij te worden gezet en op basis daarvan kom je tot je mening en oplossing.

Eerst de feiten laten spreken hoort niet bij deze tijd. Het vergt lef en volharding om te denken dat je ermee kunt scoren. Maar juist die eigenschappen zijn ondernemers niet vreemd.

De eerste bijval komt intussen uit de gehouden verkiezingsdebatten. Kiezers hebben toch liever niet dat ze worden voorgelogen. Op waarheid van feiten en beweringen wordt al meer gelet.

Maar ondernemend Nederland krijgt meer bijval. Deze week van eurocommissaris Neelie Kroes. Voor haar loopt de beker over. Wat we met elkaar in Europa hebben bereikt, laten we niet onderuit schoffelen door opgeklopte emotie en onjuiste informatie, is haar drive. Kroes lanceert een digitaal Europa-platform met andere vrouwelijke Europarlementariërs uit Nederland, compleet met Twitterspreekuur en internet support. Het platform biedt de burger het echte Europaverhaal.

Nog meer ratio: bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR opende deze week het academisch jaar eveneens met een op feiten en cijfers gebaseerd verhaal over de voedselproblematiek van de sterk groeiende wereldbevolking. Intensieve landbouw is niet alleen nodig voor de omvang van voldoende productie, maar biedt ook ten aanzien van duurzaamheid de beste perspectieven.

Al met al geen verkeerde samenloop van het appelleren aan het belang van feiten en cijfers. Want voor het vinden van de juiste oplossingen is het funest als het sentiment de boventoon blijft voeren.

Berend Santema: bsantema@ltonoord.nl
• Lees alle verkiezingsberichten in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1825647&h=Verkiezingen 2012Verkiezingsdossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer