Subsidie op sanering asbestdaken

Staatssecretaris Joop Atsma (I&M) stelt 20 miljoen euro subsidie beschikbaar om asbestplaten van boerderijdaken te verwijderen. Voorwaarde is dat de vernieuwde daken van zonnepanelen worden voorzien.

Atsma heeft dat vandaag aangekondigd tijdens een werkbezoek in Overijssel. 'Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: het voor de gezondheid mogelijke risicovolle asbest wordt gesaneerd, en de agrarisch ondernemer gaat duurzame energie produceren.'

De subsidie houdt verband met een eerder besluit dat over twaalf jaar alle asbestdaken moeten zijn opgeruimd. Momenteel ligt naar schatting zo’n 130 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken in Nederland, waarvan driekwart op boerderijen en andere agrarische bedrijfsgebouwen.

Asbestvrij

In een brief aan de Tweede Kamer laat Atsma vandaag weten dat hij 2024 kiest als jaar waarin alle asbestdaken uit Nederland verdwenen moeten zijn. Het is dertig jaar nadat asbest verboden werd als bouwstof (1994), dus alle asbestdaken zijn dan economisch afgeschreven.

Provincie

De subsidies wordt via de provincies verdeeld. Enkele provincies hebben al een eigen subsidieregeling (gehad) voor 'asbest eraf, zonnepanelen erop'; de overige kunnen met het geld van Atsma ook zo’n regeling opzetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer