LTO wil overgangsregeling zeugenhouders

De oproep van de Dierenbescherming om zeugenhouders, die hun bedrijf nog niet hebben aangepast aan de eisen van 2013, te verbieden hun dieren te insemineren vanaf 1 september is misplaatst. Dat vindt voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

LTO+wil+overgangsregeling+zeugenhouders
© Nieuwe Oogst

Verder houdt de oproep volgens Ten Have geen rekening met de praktijk van de trage vergunningverlening. 'Een individuele zeugenhouder mag niet de dupe worden van een slecht functionerende vergunningverlening bij gemeenten en provincies.'

'Er moet een overgangsregeling komen voor zeugenhouders die buiten hun schuld de stallen nog niet hebben aangepast. Laat hen niet in de kou staan', luidt haar oproep.

Inseminatieverbod

De Dierenbescherming deed gisteren een beroep op de Tweede Kamerleden om aan de vooravond van het zomerreces varkenshouders een inseminatieverbod op te leggen.

De Kamer praat vandaag over de kwestie. Met het verbod wil de Dierenbescherming bereiken dat geen enkele varkenshouder in het nieuwe jaar nog drachtige zeugen houdt in boxen.

Niet tornen aan datum

LTO Nederland is het eens met de Dierenbescherming dat zeugen in groepen moeten worden gehouden en en wil niet tornen aan de datum 1 januari 2013. 'Dat is niet de discussie', benadrukt Ten Have.

'Maar uit een enquête onder varkenshouders kwam naar voren dat een kleine groep nu vastloopt', geeft ze aan.

Vergunningverlening

De oproep van de Dierenbescherming houdt dus geen rekening met de praktijk van de vergunningverlening. Kamerleden krijgen daardoor een verkeerd beeld, stelt de vakgroepvoorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer