Geen+overlast+door+natuur+langs+Berkel
© Nieuwe Oogst (Rene L)

Geen overlast door natuur langs Berkel

Het toekomstige onderhoud van de ecologische verbindingszone langs de Berkel tussen Borculo en Haarlo is een punt van aandacht. Problemen door wateroverlast moeten worden voorkomen.

Dat stelt Agnes Gunnewijk, voorzitter van LTO Noord-afdeling Berkelland, in reactie op plannen van waterschap Rijn en IJssel om de Berkel tussen Haarlo en Borculo natuurlijker in te richten.

Het waterschap wil de stuw bij de Hoge Brug passeerbaar maken voor vissen. Daarnaast het schap de Berkel inrichten als ecologische verbindingszone. Tussen Borculo en Haarlo komt over een lengte van ongeveer 3,4 kilometer een natuurvriendelijke oever. Daarnaast wordt 8,5 hectare ingericht als stapsteen.

Gunnewijk ziet bij rivier de Slinge ruige vegetatie en veel opslag van elzen en wilgen, wat de doorstroming van het water niet bevordert. 'Belangrijk is dat hier een goed beheer- en onderhoudsplan aan ten grondslag ligt, zodat de onkruiddruk beperkt blijft en bij mogelijke extreme wateroverlast problemen worden voorkomen.'

Vergroot

Volgens het waterschap hebben de aanleg van de natuurvriendelijke oever en de stapsteen geen significante invloed op het waterpeil. Ze geeft aan dat de berging van water tijdens hoog water wordt vergroot.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer