Noord-Brabant mag megastallen verbieden

Provincie Noord-Brabant heeft gelijk gekregen in een procedure over het verbod op megastallen. Provinciale Staten stonden 2 jaar geleden in hun recht toen zij het beleid aanscherpten en daarmee afweken van de reconstructieplannen.

Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor alle boeren die in beroep zijn gegaan tegen de provincie, nadat hun toestemming voor een megastal was geweigerd.

Boeren uit Hoogeloon en Hapert hadden een procedure aangespannen tegen de provincie over de uitbreiding van hun bedrijf. Het gemeentebestuur van Bladel, waar beide dorpen onder vallen, weigerde een vergunning voor megastallen vanwege dat provinciaal verbod.

In beroep

De boeren gingen daartegen in beroep. De bestuursrechter gaf hen eerder nog gelijk omdat de nieuwe regels voor megastallen in strijd zouden zijn met de oude reconstructieplannen. Maar vandaag bepaalde de Raad van State anders.

'De uitspraak toont aan dat we zorgvuldig hebben gehandeld', reageert gedeputeerde Yves de Boer. Volgens hem is de uitspraak van de Raad van State een opsteker voor alle nog lopende rechtszaken en procedures tegen de intrekking van de reconstructieplannen en de ontheffingen rondom intensieve veehouderijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer