Veel chlamydia op melkschapenbedrijven

Op 63% van de melk- en 8% van de vleesschapenbedrijven lopen dieren rond met antistoffen tegen Chlamydia abortus. Dat resultaat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Deze bacterie kunnen schapen bij zich dragen en wordt uitgescheiden bij het aflammeren. Het gaat om een zoönose en als ziekte is die overdraagbaar van dier op mens. Zoönosen staan door de Q-koortsuitbraken sterk in de belangstelling.

De sector wil daarom goed in beeld hebben wat de risico’s zijn en in hoeverre schapenhouders actie kunnen of moeten ondernemen tegen de bacterie.

Over het onderwerp Chlamydia abortus komt 10 juli een deskundigenberaad bijeen. Aan dat beraad nemen tal van experts deel en het is een belangrijk adviesorgaan van de overheid. Het advies van het deskundigenberaad kan leiden tot een plan van aanpak.

Zwangere vrouwen

Voorzitter Nico Verduin van LTO-vakgroep Schapenhouderij wil eerst het expertoverleg en verdere resultaten afwachten. 'De ziekte zit heel lang in de monitoring dierziektes. Risico wat betreft de zoönose lijkt er vooral te kunnen zijn voor zwangere vrouwen rond het tijdstip van baren.'

'Die groep wordt altijd al aangeraden weg te blijven bij bevallingen van schapen en geiten', geeft hij aan.

Verzwakte of dode lammeren

Over Chlamydia abortus is bekend dat de bacterie het eerste jaar na introductie op een bedrijf tot grote schade kan leiden. Daarbij treden niet alleen gevallen van abortus op, ook worden verzwakte of dode lammeren geboren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer