Afspraken Brazilië duurzame biobrandstoffen

Brazilië en Nederland werken de komende 2 jaar intensiever samen bij de ontwikkeling van biobrandstoffen die voldoen aan duurzaamheidscriteria. Ook wisselen beide landen kennis uit over nieuwe technieken voor het gebruik van biomassa voor elektriciteit.

Daarvoor ondertekende I&M-staatssecretaris Joop Atsma afgelopen vrijdag een overeenkomst met Luiz Figueiredo Machado, de Brazilaanse hoofdonderhandelaar van Rio+20.

Brazilië is een grote producent en leverancier van duurzame brandstoffen. Die worden bijvoorbeeld geproduceerd uit suikerriet of uit organische reststoffen, zoals houtpulp.

Hernieuwbare afkomst

Van de brandstoffen moet in Nederland 4,5% van hernieuwbare afkomst zijn. Door die eis neemt de vraag naar duurzame biobrandstoffen hier sterk toe.

'Nederland wil uitsluitend brandstoffen gebruiken waar bij de productie geen negatieve effecten optreden voor bijvoorbeeld de landbouw, voedselproductie of natuur', geeft Atsma aan.

Productieproces

Het is volgens de bewindsman daarom belangrijk dat Nederland landen en bedrijven laat weten wat de eisen rond duurzaamheid zijn. 'Dan kunnen zij daar in hun productieproces op inspelen. Met deze overeenkomst wordt vraag en aanbod optimaal op elkaar afgestemd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer