Ierland gaat voor fors meer melk

Na de afschaffing van het melkquotum in 2015 denkt Ierland de melkproductie met 50% te verhogen. Fabrieken zijn naarstig op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de uitbreiding van verwerking en vermarkting te financieren.

Ierland+gaat+voor+fors+meer+melk
© Marjolijn de Kreij

Dat constateert LTO-vakgroep Melkveehouderij na een korte studietrip naar dit land, vorige week.

Voorzitter Cees Romijn zegt verrast te zijn door de ruimte die Ierland nog biedt om relatief makkelijk meer te gaan melken. Daarom denkt hij dat Ierland goede kansen heeft een belangrijkere melkproducent in Europa te worden en dus een concurrent.

Vleesvee

'Nu loopt er nog veel vleesvee, maar de marges daarop zijn lager dan in de melkveehouderij. Massaal willen boeren daarom na 2014 specialiseren', geeft Romijn aan. 'Kostprijstechnisch zijn ze minder kwetsbaar dan wij, doordat ze meestal 10 maanden van het jaar weidegang toepassen.'

En als ze meer melken dan komt dat volgens hem deels op dezelfde markten als waar Nederlandse boeren voor produceren.

Kleine ondernemingen

Ambitieus zijn de plannen van de Ieren in zijn ogen wel. 'Veel melk gaat naar kleine ondernemingen die half coöperatief en half beursgenoteerd zijn.'

'Grote vraag voor de Ieren zelf is ook uit welk deel, de boeren of de aandeelhouders, de broodnodige investeringen komen in de zuivelfabrieken als er inderdaad een groei van 50% in melk wordt gerealiseerd', benadrukt de vakgroepvoorzitter..

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer