Bijna helft kuikenhouders in 1 regio verdacht

Extrapolatie van de bevindingen in één van de betrokken postcodegebieden door de NVWA, die in Noord-Oost Nederland een groot netwerk van illegaal antibioticagebruik heeft blootgelegd suggereert dat 45% van de vleeskuikenhouders in dat gebied zich schuldig maakte aan niet-gekanaliseerd gebruik van antibiotica.

Veehouders kregen illegaal antibiotica aangeleverd en dienden deze naar eigen inzicht en behoefte toe, zonder tussenkomst van een dierenarts. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels gaande.

Omvang moeilijk te bepalen

Uit een analyse van antibioticumgebruik bij www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/05/21/poortwachter-2011/poortwachter-2011.pdfvleeskuikens door de NVWA blijkt dat de omvang van georganiseerd illegaal gebruik van antibiotica in de vleeskuikenhouderij op landelijke schaal moeilijk te bepalen is, melden melden demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I en demissionair minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer.

Tuchtcollege

Het handelen van ongeveer 20 dierenartsen wordt ter beoordeling voorgelegd aan de klachtambtenaar, die op basis van de bevindingen een klacht kan indienen bij het Veterinair Tuchtcollege.

• Lees de hele Kamerbrief www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/06/01/kamerbrief-over-antibioticagebruik-veehouderij/kamerbrief-over-antibioticagebruik-veehouderij.pdfhier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer