Aaltjesbemonstering niet altijd vergoed

De commissie teelt van Productschap Akkerbouw (PA) heeft het besluit genomen om de bemonsteringskosten voor chitwoodi-aaltjes alleen nog voor de helft te vergoeden als geen sprake is van een besmetting.

Pootgoedtelers bij wie wel een besmetting wordt vastgesteld, moeten de circa € 100 per monster volledig zelf betalen. Bemonsteren op een eventuele besmetting is verplicht voor bedrijven die in een aanwijsgebied zitten voor chitwoodi.

Het gaat hierbij om bedrijven binnen een cirkel van 1 kilometer rond een eerder vastgestelde besmetting. De eventuele vergoeding geldt alleen voor pootgoedtelers die verplicht zijn om te bemonsteren op chitwoodi. Buiten de aanwijsgebieden komen de bemonsteringskosten voor eigen rekening.

Budget ontoereikend

Tot en met 2009 werden de kosten voor bemonstering volledig vergoed. Daar kwam een einde aan toen het budget voor deze vergoeding vanuit PA niet meer toereikend bleek. De nieuwe aanpassing is weer nodig omdat vanwege het grote aantal besmettingen veel monsters genomen en geanalyseerd moeten worden.

In de commissie teelt van Productschap Akkerbouw zitten onder meer vertegenwoordigers van LTO en NAV (Nederlandse Akkerbouwvakbond). Keuringsdienst NAK voert de monstername voor chitwoodi uit en stuurt ook de facturen naar de pootgoedtelers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer