Eerste+Campereilander+kaas+te+koop
© -

Eerste Campereilander kaas te koop

De eerste Campereilander kaas is op de streekmarkt van de IJsseldeltadag op 12 mei te koop. De kaas is geproduceerd van melk van koeien die uitsluitend op het Kampereiland grazen.

Melkveehouders Roelof Steenbeek en Jan Willen Schutte leveren de 1,5 miljoen liter melk aan een regionale zuivelproducent voor de Campereilander kaas.

'Wij willen graag met de productie van een streekgebonden en herkenbaar zuivelproduct een meerprijs voor onze melk realiseren', aldus Schutte. 'Als de afzet van de Campereiland kaas voorspoedig loopt, hopen we op een meerprijs per liter melk.'

Pacht

Dat nodig is nodig, aldus Steenbeek, ook voorzitter van LTO Noord Overijssel. De pachters op het Kampereiland kunnen door de pachtsituatie minder profiteren van schaalvoordelen, zeker na afschaffing van de melkquotering in 2015. Melkverwerking tot streekproducten ligt dan meer voor de hand.

Steenbeek en Schutte kregen praktische en financiële ondersteuning vanuit het project Weidse Waarden. Dit project is in 2010 opgezet door de Stadserven, eigenaar en beheerder van de gronden op het Kampereiland. Zij wil het gebied economisch en landschappelijk versterken.

Smaak

Qua kaassmaak verwachten de veehouders onderscheidend te zijn, omdat de melk alleen wordt gepasteuriseerd. 'Het is pure melk rechtstreeks bij onze bedrijven vandaan en afkomstig van koeien waarvoor weidegang verplicht is', aldus Schutte.

Ook veel weidegang en de samenstelling van de kleigrond met veel mineralen in de bodem beïnvloeden de smaak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer