SGP: Tuinbouw moet zelf herstructureren

'De glastuinbouwsector moet ruimte krijgen om zichzelf te herstructureren. Glas voor glas.' Dat zei het Zuid-Hollandse Statenlid Henk van Dieren gisteren tijdens een bezoek van de SGP aan de Hoekse Waard.

SGP%3A+Tuinbouw+moet+zelf+herstructureren
© SGP

Daar bezochten SGP’ers van alle Hoekse gemeenten en Van Dieren het glastuinbouwbedrijf Pligt Professionals in Heinenoord. 'We moeten nu nadenken over het jaar 2040, maar wat betreft de mogelijkheden lopen we decennia achter', stelde directeur Gert van der Pligt.

'In deze sector moet je met de markt meegroeien of stoppen. Wij zijn met 1 of 2 producten marktleider in heel Europa, door innovatie en investeren. Ik mag in Heinenoord niet meer uitbreiden, daarom heb ik uit pure nood een tweede vestiging in het Westland.'

Verkassen

Op landelijk niveau is elke hectare glas hard nodig, maar in de praktijk ziet haast geen enkele Hoekse ondernemer het zitten om te 'verkassen' naar de Noordrand. Er is voor miljoenen geïnvesteerd, verplaatsing is onbetaalbaar.

Van der Pligt wil een toekomstgericht beleid. Van Dieren is het daarmee eens. 'Er is geen cent beschikbaar om al die ondernemers uit te kopen en de kassen te verplaatsen. Daarom moeten gemeenten op zoek naar creatieve oplossingen, op basis van een regionaal afgestemde afspraken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer