Akkervogelranden+Hoeksche+Waard+in+trek
©

Akkervogelranden Hoeksche Waard in trek

Zo’n 20 akkerbouwers op de Hoeksche Waard voelen ervoor akkervogelranden langs hun percelen aan te leggen.

Als zij daadwerkelijk met het project van start gaan, komen er op het Zuid-Hollandse eiland naast bloemrijke argroranden ook stroken voor de veldleeuwerik, patrijs en andere vogelsoorten.

'Het ziet er goed uit. We hebben minimaal 20 deelnemers nodig', zegt projectleider Marieke van Leeuwen van uitvoerder Projecten LTO Noord. Ze houdt nog wel een slag om de arm. Het project is een initiatief van LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard, de agrarische natuurvereniging Rietgors, Hoeksche Waards Landschap en provincie Zuid-Holland.

Vergoeding

De bedoeling dat de 20 agrariërs 2 jaar lang gemiddeld 3225 vierkante meter akkervogelrand van minimaal 6 meter breed aanleggen. Het project wordt gefinancierd met geld uit het Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP).

Boeren ontvangen een vergoeding van € 0,62 per vierkante meter voor de totale periode. De vogelakker kan de boer naast een bestaande agrorand aanleggen of midden op een perceel.

Naam

De Hoeksche Waard heeft al een aardige naam als het om het beheer van biodiversiteit gaat. Zo lopen er diverse projecten, zoals de agrorandenregeling, de FAB-randen en Akkerbouw in Groen&Blauw.

Daar komen nu de akkervogelranden bovenop. Die moeten samen een gebiedsdekkend groenblauw netwerk vormen. In totaal ligt er 400 kilometer akkerranden op het eiland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer