Agrocluster Hoeksche Waard weer in beeld

Het agrocluster op de Hoeksche Waard komt er waarschijnlijk toch. De vijf gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland willen agrarische activiteiten centraliseren om de polderwegen te ontlasten van vrachtverkeer

Agrocluster+Hoeksche+Waard+weer+in+beeld
© Wim van Vossen

Het plan zit in een oriënterende fase. Het idee is dat circa 10 handels-, distributie en verpakkingsbedrijven van aardappelen, uien en ander pootgoed zich bij Zuid-Beijerland vlakbij de A29 clusteren. Het gaat om bedrijven van de Hoeksche Waard en niet van buitenaf.

Wethouder Johan van Driel zegt het agrocluster een ‘strak plan’ te vinden. LTO Noord heeft al een eerste gesprek gevoerd met gemeente Korendijk. 'Als dit positief uitpakt voor de bedrijven, moeten we het doen', reageert afdelingsvoorzitter Basjan Niemansverdriet.

Voordeel

Het hele gebied moet er volgend de voorzitter voordeel uithalen. 'Denk aan aardwarmte of een biovergister om energie voor de regio te produceren. Er zijn restproducten, zoals uienschillen, waar wat mee is te doen.'

Niemansverdriet benadrukt verder dat bedrijfsverplaatsingen op basis van vrijwilligheid gebeuren. 'De vraag is of bedrijven ook willen. Een eigen schuur is goedkoper dan een gebouw op een bedrijventerrein.'

Enkele jaren geleden is al gesproken om de verwerkende agrobedrijven bij elkaar te zetten op de Hoeksche Waard. Echter, toen bleek het plan niet levensvatbaar.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer