Teelt hennep gaat de grens over

Hempflax en Dun Agro zijn voor de vezelhennep steeds meer afhankelijk van het buitenland. Beide hennepverwerkers halen ongeveer de helft van de grondstof van over de grens.

Teelt+hennep+gaat+de+grens+over
© Nieuwe Oogst

Albert Dun van Dun Agro uit Oude Pekela heeft dit jaar zo’n 800 hectare vezelhennep onder contract, waarvan 300 hectare in Duitsland. 'Ik laat liever 800 hectare in Nederland telen, maar we hebben concurrentie van energiemaïs en natuurbraak', zegt Dun.

Vorig jaar had Dun Agro een areaal van 400 hectare vezelhennep. De verdubbeling van het areaal heeft alles te maken met de vraag naar hennepvezel en –strooisel. 'We hadden dit jaar de oogst van 800 hectare wel kunnen verkopen.'

Oost-Europa

Hempflax uit Oude Pekela heeft dit jaar 1100 hectare onder contract, terwijl iets meer was gepland. Ook Hempflax wijkt voor de teelt uit naar het buitenland.

Van de 1100 hectare ligt 430 hectare in Nederland, ruim 100 hectare in Duitsland en bijna 600 hectare in Oost-Europa. 'We hebben te maken met concurrentie van biogasmaïs en de hoge graanprijs', zegt directeur Mark Reinders van Hempflax.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer