Pimpelmeesvrouwtje gaat voor afweergenen

Voor een pimpelmeesvrouwtje is het heel belangrijk over hoeveel afweersysteemgenen - MHC1-genen - haar uitverkoren partner beschikt. Dat ontdekte promovenda Elske Schut van Rijksuniversiteit Groningen.

Verder toonde ze aan dat pimpelmezen tijdens de legperiode doorgaan met copuleren; wat niet gebruikelijk is bij zangvogels. Ook deze paringsdrift lijkt volgens haar geen geval van blinde passie.

MHC1 is een verzameling genen die ervoor zorgt dat het immuunsysteem specifieke ziekteverwekkers herkent. Deze bepalen bijvoorbeeld of een pimpelmees wel of niet immuun is tegen malaria.

Gezonde nakomelingen

Omdat de MHC1-genen erg belangrijk zijn voor de gezondheid van pimpelmezen, onderzocht Schut of zij een rol spelen bij de keuze van een partner. Een goede partner vergroot de kans op een voorspoedig gezinsleven en gezonde nakomelingen.

'Ik zag dat mannetjes en vrouwtjes met veel MHC1-genen met elkaar paren en dat mannetjes en vrouwtjes met weinig MHC1-genen ook met elkaar paren', legt ze uit.

Pech

Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens Schut dat pimpelmezen een voorkeur hebben voor een gezonde partner met veel MHC1-genen. 'Maar, een pimpelmees met weinig MHC1-genen heeft pech en moet het dan doen met een partner die er ook maar weinig heeft.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer