Teelt lupine nog een sprookje

De teelt van lupine levert in Nederland niet meer op dan 2 à 3 ton per hectare. Om met tarwe te kunnen concurreren, is een gemiddelde opbrengst van 5 à 6 ton nodig.

Innovatie-initiatief Kiemkracht gebruikt de periode 2011-2013 om de kansen van lupine verder te ontwikkelen. Kiemkracht-directeur Rob van Haren denkt aan een verticale ketencoöperatie waarbij de akkerbouwer voor de teelt een bonus van € 200 krijgt bovenop het saldo van tarwe.

Uit proeven blijkt dat de lupine in principe in Nederland wil groeien. Er zijn nog wel problemen te overwinnen, zoals de vorstgevoeligheid, het onkruidprobleem en de geringe beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen.

Kweekprogramma

Het grootste probleem is waarschijnlijk hoe de sector een kweekprogramma voor elkaar krijgt om de productie per hectare te verhogen. Van Haren is optimistisch en denkt dat 5000 hectare lupine in Nederland over 10 jaar mogelijk is.

Van Haren was dinsdag op een LTO-bijeenkomst in Zuidoost-Drenthe. Hij schetste een beeld: blauwe lupinevelden in de Veenkoloniën met de Hondsrug op de achtergrond. 'Maar ik vertel ook wel eens spookjes, want niet alle innovaties halen de eindstreep.'

Lupinevarken

Met het lupinevarken moet het sprookje waarheid worden. Deze krijgen lupinezaden voor de eiwitbehoefte. Daardoor is het niet meer nodig om zo'n 40 miljoen ton soja per jaar uit Amerika te halen.

De lupinevarkens worden diervriendelijk gehuisvest. De hogere kosten van voer en huisvesting zijn goed te maken als een varken €1 à € 1,5 per kilo meer opbrengt, denkt Van Haren, die het als merkvlees in de markt wil zetten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer