'Halvering antibiotica niet genoeg'

Het is mooi dat de intensieve veehouderij toezegde het gebruik van antibiotica in 2013 te halveren, maar de maatregel gaat lang niet ver genoeg. Dat vindt microbioloog Jan Kluytmans.

Volgens Kluytmans, die verbonden is aan het Amsterdamse VU medisch centrum, moet het antibioticagebruik bij bijvoorbeeld kippen, varkens en kalveren vrijwel geheel worden afgebouwd. Dat is van groot belang voor de volksgezondheid, stelt hij. 'Er zijn nu al goede voorbeelden van bedrijven die geen antibiotica gebruiken.'

MRSA

Nederland kent een hoog gebruik van antibiotica in de veehouderij. Veel eigenaren van veehouderijen en hun personeelsleden zijn al besmet met een MRSA-bacterie die resistent is. Maar de bacterie rukt op. Volgens Kluytmans wordt de bacterie inmiddels ook aangetroffen bij mensen, die nog nooit op een veehouderij zijn geweest.

Ziekenhuizen

De MRSA-bacterie is vooral een probleem in ziekenhuizen waar ze gevaarlijke infecties kan veroorzaken bij verzwakte mensen. De dragers worden geïsoleerd behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Door de resistentie is de bacterie moeilijk te behandelen.

Kluytmans stelt dat de veehouderij de bedrijfsvoering moet veranderen, zodat dieren zonder antibiotica gezond blijven.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer