Illegale handel en productie aardappelteelt

Aardappelgroothandel W.J. Westhoeve & Zn in Ouddorp (Goeree-Overflakkee) hield zich jarenlang bezig met illegale productie van consumptieaardappelen onder deelbouwcontracten. Dat meldt Breeders Trust.

De betreffende handelaar is bereid voor deze praktijken een vergoeding te betalen. Algemeen directeur Geert Staring van Breeders Trust noemt het onbegrijpelijk dat een gevestigde aardappelhandelaar boeren dergelijke onverantwoorde en niet te overziene risico’s laat lopen.

Verder zet W.J. Westhoeve & Zn volgens hem de goede naam van Nederland als pootgoedland te kijk. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit doet momenteel in deze regio op grote schaal intensief onderzoek naar ringrotbesmetting in consumptieaardappelen.

Illegale vermeerdering

Dat gebeurt vanwege vondsten daarvan over de afgelopen jaren op vooral Goeree-Overflakkee. De Plantenziektenkundige Dienst denkt dat de besmetting zich zeer waarschijnlijk opbouwde door illegale vermeerdering van pootgoed over meerdere jaren.

Het gebruik daarvan leidde volgens Staring tot 7 besmette percelen op verschillende bedrijven op Goeree-Overflakkee. Hij benadrukt dat het gebruik van gecertificeerd teeltmateriaal van het grootste belang is om de risico’s van besmetting met ringrot in te dammen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer