'Lupineboon ideale vleesvervanger'

Vleesvervangers op basis van lupine zijn lekker, duurzaam en goed voor de gezondheid. 'De boon is een ideale grondstof om onze voedingsmiddelen mee te verduurzamen', vindt Rob van Haren.

Van Haren is directeur van innovatiealliantie Kiemkracht en hoogleraar Productinnovatie en Kennistransfer Agribusiness aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Lupine is een inheemse plant, die eenvoudig wordt geteeld. Dat gebeurt zonder excessief gebruik van kunstmest en chemische middelen. Van Haren: 'Een groot voordeel van lupine is dat de plant zijn eigen voedingsstof maakt door stikstof uit lucht om te zetten.'

Kunstmest

Door deze vaardigheid is er minder kunstmest nodig en wordt de koolstofdioxine-emissie bij kunstmestproductie beperkt. 'Als wij minder vlees eten en in plaats daarvan meer lupine-eiwitten direct tot ons nemen, worden ook in de veehouderij CO2-emissies vermeden', geeft Van Haren aan.

Dat is volgens hem dubbel effectief en heel duurzaam. De RUG ontving deze maand een Europese onderzoekssubsidie voor project LUPICARP. Dat verricht onder meer onderzoek naar de effecten van lupine-eiwit op cholesterolgehalten in het bloed.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer