Salmonellaregelgeving vleeskuikenbedrijven

Er is nieuwe salmonellaregelgeving voor vleeskuikenbedrijven en pluimveeslachterijen. Aanleiding is het Europese criterium dat vers pluimveevlees dat in de handel wordt gebracht vrij moet zijn van Salmonella enteritidis (Se) en typhimurium (St).

De aanpassingen die per 1 december gelden, richten zich vooral op een hogere mate van zekerheid over de salmonellastatus van een koppel bij aankomst op de slachterij. Praktisch gezien betekent dit dat vlees van koppels vleeskuikens die besmet zijn met Se of St, moet worden verhit.

De sector is zich volgens Productschap Pluimvee en Eieren ervan bewust dat het een ketenbelang is om de grootst mogelijke garanties te geven dat vers pluimveevlees niet besmet is met Se of St. Doelstelling is daarom ketenbeleid te ontwikkelen waarmee de kans op terugroepen van vlees wordt geminimaliseerd.

Enorme schadepost

Bij het vinden van een Se- of St-besmetting op basis van door de Europese Unie voorgeschreven onderzoek in de slachterij, moet het vlees uit de markt gehaald worden. Dit is een enorme schadepost voor de slachterij en is slecht voor het imago van de totale Nederlandse pluimveevleessector.

De nieuwe www.pve.nl/pve?waxtrapp=rdmmKsHsuOpbPREcBlBKHG&context=nfMsHsuOpbPRECregelgeving richt zich erop om dit risico zo veel mogelijk te verkleinen. Vleeskuikens die besmet zijn, ondergaan een hittebehandeling, waardoor waardevermindering optreedt. Deze bedraagt volgens berekeningen van het LEI € 0,65 tot € 0,75 per dier.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer