Groei export zwakt verder af

De exportgroei neemt in september, vergeleken met 201, verder af tot 1%. Dat was in juli nog bijna 5% en in augustus ruim 3%, weet het CBS.

Het volume van de invoer nam in september met 4% toe. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Volgens de Exportradar van november verslechterde de omstandigheden voor de export verder. Het CBS meldt dat er al ruim een halfjaar sprake is van een verslechtering.

Desondanks zijn de omstandigheden voor de export in november nog altijd iets gunstiger dan ze gemiddeld waren in de afgelopen 20 jaar. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op € 34,9 miljard. Dat is bijna 7% meer dan een jaar eerder.

Handelsoverschot

De invoerwaarde steeg bijna 12% tot € 31,3 miljard. Het handelsoverschot bedroeg daarmee € 3,6 miljard. Dat is € 1,1 miljard lager dan in september 2010. De waarde van de in- en uitvoer van grondstoffen en minerale brandstoffen was een stuk hoger dan in september 2010.

Hogere olieprijzen speelden hierbij een belangrijke rol. De handel met Europese Unie-landen deed het beter dan de handel met landen er buiten. De waarde daarvan lag zelfs iets onder het niveau van een jaar geleden.

De uitvoerprijzen waren 5,3% hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen 7,3%. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel verslechterde daarmee ten opzichte van september 2010.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer