Zuid-Holland steunt getijdencentrale

Provincie Zuid-Holland geeft € 200.000 uit aan een onderzoek voor een Tidal Test Centre voor de getijdencentrale in de Brouwersdam.

Het centrum moet uitzoeken welke techniek het best is om de centrale te ontwikkelen. Provinciale Staten beslissen in december over dit besluit van het provinciebestuur.

Getijdenenergie is op zich niet nieuw, maar de energiewinning bij een klein getijdenverschil is niet eerder geprobeerd. Nadat eerst in laboratoriumsetting proeven zijn gedaan, wordt nu in het Tidal Test Centre onderzocht welke techniek het beste uitpakt.

Het Tidal Test Centre is ook een plaats waar in bredere zin innovaties voor watertechnologie worden ontwikkeld. Het is de bedoeling deze innovaties als producten op de markt te brengen. Hiermee sluit dit initiatief aan bij het provinciale clusterbeleid en het landelijke Topsectorenbeleid.

Veiligheid

De getijdencentrale kan niet alleen stroom leveren aan Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Ook dient ze de waterveiligheid en waterkwaliteit. Door de getijdencentrale in te zetten als pomp kan de capaciteit voor waterberging worden vergroot.

Het water in de Grevelingen lijdt momenteel aan zuurstofgebrek. Voor de getijdencentrale wordt een gat gemaakt in de Brouwersdam. Hierdoor krijgt de Grevelingen weer getij en wordt het relatief stilstaande water ververst.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer