Een dichtgeregelde Dienst Regelingen

Nu maar duimen dat minstens de helft van de voorstellen uit het rapport 'DR tot uw dienst' van Piet Blauw en Marco Korff erdoor komen.

Een+dichtgeregelde+Dienst+Regelingen
©

Dat maakt het boerenongenoegen over de dichtgeregelde Dienst Regelingen een stuk minder.

Het rapport heeft een positieve toon. De nuchtere, bedrijfmatige blik van de auteurs leidt tot voorstellen, die boeren aanspreken. Al plaatsen de auteurs zelf een waarschuwing: 'De maatregelen zijn niet altijd boervriendelijk.'

Aan de andere kant kennen boeren het fenomeen kerstgratificatie nog niet. Als de auteurs hun zin krijgen, komt die er in de vorm van uitbetalen van toeslagen voor de kerst. Dat leidt de aandacht ook wel wat af van de minder boervriendelijke elementen.

De praktische adviezen van Blauw en Korff zijn zeker ook besteed aan de staatssecretaris van de koude grond, die Henk Bleker heet. Dat een boer met jaarlijks € 30.000 subsidie voor natuurbeheer verzucht er maar mee te stoppen omdat hij het gedonder met DR zat is, is natuurlijk een doorn in het oog van een staatssecretaris voor wie agrarisch natuurbeheer een oogappel is.

Ondanks de positieve toon is tussen de regels door te lezen dat er iets constructiefs mis lijkt te zijn bij Dienst Regelingen. Elke stap die DR neemt, wordt afgedekt door regels. Juristen lijken elk proces binnen de dienst dicht te timmeren. Met 2 toppunten, de afdeling Recht en Rechtsbescherming, die de bezwaren afhandelt, en het team Europees Betaalorgaan.

Het team Europees Betaalorgaan neemt de opdracht vanuit de EU om een juridische 'Mercedes' op te zetten terecht serieus, aldus Blauw en Korff. Maar het team mist het gevoel voor de uitvoering in de praktijk en kijk op efficiency van bedachte regels en controles.

Hoewel de onderzoekers geen oordeel geven, lijkt het bij de afdeling Recht en Rechtsbescherming gewoon triest gesteld. De eigen normen voor het afhandelen van klachten worden bij lange na niet gehaald, Er wordt ook simpelweg geen rapportage opgeleverd op basis waarvan het management de afdeling kan sturen. Dat elk bezwaar juridisch even zwaar telt, is een mooi principe. Praktisch is het verstandiger te werken met snellere afhandeling als het maar om lage bedragen gaat, adviseren de adviseurs.

De echte uitdaging voor DR ligt dan ook bij een cultuurverandering. Een metamorfose van een organisatie die juridisch alles dichttimmert, naar een bedrijf dat ook oog heeft voor de praktische uitvoering. En dan wordt het duimen, want als je je altijd hebt dichtgeregeld door regels, is beslissen vanuit efficiency een hele stap.

Jelte Albada, jalbada@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer