Copa ziet wel wat in minder zeugen

Het Europese boerenkoepel Copa is enthousiast over de plannen van LTO en de Belgische Boerenbond voor een beëindigingsregeling voor zeugen. De twijfel die de Copa-leden hebben geldt de financiering.

LTO Varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have presenteerde de plannen van LTO en de Belgische Boerenbond tijdens de Copa-vergadering 28 september. De gedachte is dat een Europese beëindigingsregeling voor zeugen de structuur van de varkenshouderij kan versterken en de overvolle varkensvleesmarkt ontlasten.

'De beëindigingsregeling dient als een stok achter de deur om EU-landen te dwingen versneld uitsluitend groepshuisvesting voor drachtige zeugen te hebben per 201', verduidelijkt de vakgroepvoorzitter. 'Het helpt zeugenhouders die niet meer kunnen of willen investeren in groepshuisvesting om hun bedrijf te kunnen beëindigen.'

Goed onderbouwen

De financiële middelen voor de beëindigingsregeling zouden kunnen komen uit EU-fondsen voor structuurmaatregelen. 'Zo’n regeling biedt perspectief voor zowel stoppers als voor blijvers in alle EU-lidstate', benadrukt Ten Have. LTO en de Belgische Boerenbond gaan de komende maanden de plannen verder uitwerken.

LTO heeft daartoe het LEI opdracht gegeven te onderzoeken wat de vergoeding per zeug moet zijn. Verder moet het LEI met een voorstel komen hoe een Europese regeling er in grote lijnen uit zou moeten zien. 'De beëindigingsregeling wordt een verhaal van lange adem. Het is niet iets dat zomaar klaar is.''

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer