Boeren Lopikerwaard touwtrekken om peil

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) zoekt de komende tijd uit wat de juridische waarde is van in het verleden afgesproken peilniveaus. Dat is het resultaat van een extra bijeenkomst over het nieuwe watergebiedsplan Lopikerwaard.

Het waterschap besprak gisteravond het voorgenomen waterpeil met een groep LTO Noord-leden van afdeling Zuid-West Utrecht. HDSR wil naar een peil van 50 tot 60 centimeter op veengrond.

De boeren houden liever vast aan het peil van 70 tot 80 centimeter, dat na de ruilverkaveling in de jaren tachtig is vastgelegd. Het argument is dat zij nog 23 jaar afbetalen aan deze ruilverkaveling.

Bodemkaart

'Wat in de Lopikerwaard extra speelt is de nieuwe bodemkaart, waardoor veel klei-op-veen nu is aangemerkt als veen. Bij elkaar gaat het slootwaterpeil wel 20 centimeter omhoog', licht waterschapsbestuurder Joop Verheul toe.

Verheul - ook afdelingsecretaris voor LTO Noord Woerden - is positief over de gevoerde discussie. 'De partijen komen er wel uit, want de houding is erg constructief.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer