Nederland: achterstand duurzame energie

Nederland heeft een achterstand opgelopen op de weg naar een duurzame energievoorziening. Dat schrijven 3 adviesraden in een rapport aan de regering, waarin ze aanbevelingen doen om het tij te keren.

De uitstoot van het broeikasgas CO2 nam in Nederland de afgelopen jaren minder sterk af dan in andere Europese landen. Het aandeel van hernieuwbare energie is hier Europees gezien gering en het energieverbruik neemt in ons land zelfs toe.

Versnelling

De Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad pleiten in het vandaag gepresenteerde rapport voor een 'versnelling' van de overgang naar een duurzame energievoorziening.

De adviesraden willen dat het kabinet duidelijke doelen stelt, ook voor de periode na 2020, en die bovendien wettelijk vastlegt. Ook pleiten de raden voor een overeenkomst met de industrie voor de lange termijn. Als vrijwillige afspraken niet voldoende zijn om milieudoelen te halen, zou er wetgeving moeten komen.

Vervuiler betaalt

De raden zijn positief over een 'leveranciersverplichting', die energiebedrijven dwingt tot een bepaald percentage duurzame energie. In de belastingwetgeving moet bovendien meer worden uitgegaan van het beginsel 'de vervuiler betaalt'. Ook zou de rijksoverheid het initiatief moeten nemen tot een 'groene investeringsmaatschappij', waarbij onder meer pensioenfondsen en banken geld steken in projecten voor hernieuwbare energie.

ANP

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer