Huisdier concurreert met mens om voedsel

Huisdieren concurreren met mensen om voedsel en ruimte. Het aantal honden en katten is zo hoog, dat de hoeveelheid slachtafval, die per inwoner vrijkomt, onvoldoende is om de huisdieren te voeden.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. In Nederland zijn 3,2 miljoen katten, 1,8 miljoen honden en 400.000 paarden. Om deze dieren te voeden, is 820.000 hectare landbouwgrond nodig. Dat komt neer op zo’n 40% van het totale Nederlandse areaal. Nederland heeft in totaal zo'n 2 miljoen hectare landbouwgrond.

Een mens heeft ongeveer de hoeveelheid energie nodig, die door 3 honden of 10 katten wordt gegeten. In rijke landen als Nederland is voor honden- en kattenvoer meer aan dierlijke bijproducten nodig dan vrijkomt bij de humane vleesconsumptie. Honden- en kattenvoer bevat dus waarschijnlijk dierlijke producten, die ook voor humane consumptie geschikt zijn.

Volksgezondheid

Als voor de dierlijke producten wordt uitgegaan van vlees en vis, dan is voor een kat circa 1000 vierkante meter per dier per jaar nodig voor het voedsel en per hond ongeveer 2000 vierkante meter per dier per jaar. Daar staat tegenover dat gezelschapsdieren een gunstige invloed hebben op de volksgezondheid. Mensen met gezelschapsdieren doen minder vaak een beroep op hun huisarts en hebben minder last van hart- en vaatziekten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer