Export bloemen en planten krimpt

De exportomzet van bloemen en planten vanuit Nederland is in september gekrompen. In augustus daalde de export ook al. Dat meldt brancheorganisatie HBAG Bloemen en Planten.

Omdat het jaar nog redelijk goed is begonnen, komen de exportstatistieken tot en met september nog uit op een plus van bijna 2%, in waarde totaal € 4 miljard.

In het derde kwartaal is dezelfde omzet gehaald als in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar, zo heeft HBAG Bloemen en Planten berekend, namelijk met € 1,1 miljard. Bij 3 van de top 5 van afnemende landen, die goed zijn voor twee derde van de omzet, blijft de export dit jaar achter.

Structureel

Sinds maart was er al een krimp. Op de voorsprong van de eerste 2 maanden is sindsdien structureel ingeleverd. Als de huidige ontwikkeling doorzet, moet op de groei van bijna 2% worden ingeleverd en komt de exportwaarde weer uit op € 5,1 miljard. De krimp op Duitsland met € 28 miljoen is verreweg het grootst.

De binnenlandse markt, met een geschatte waarde van circa € 1 miljard op groothandelsniveau is ook lastig, maar lijkt meer aandacht te krijgen, constateert HBAG.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer