'Niet zomaar onteigenen voor water en groen'

Het afschieten van het inrichtingsplan van de Nieuwe Driemanspolder door de Raad van State heeft meer voeten in aarde, stelt beleidsadviseur Antoine Willemsens van LTO Noord Zuid-Holland. Gemeenten mogen niet zomaar onteigenen voor groen en water.

'De Raad van State vernietigde vorige week de bestemming ‘groen en water’ voor de www.scoop.it/t/nieuwe-driemanspolderNieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. De gemeente wil de agrarische polder inrichten als natuurgebied met baggerdepot. Het gaat onder meer om pachtgronden van een landbouwbedrijf dat het land wel gebruikt maar haar vestiging (bouwperceel) ligt buiten het plangebied.

De nieuwe bestemming ‘groen en water’ moest de basis leggen om de onteigeningswet toe te passen. Het bouwblok van het bedrijf ligt immers buiten het plangebied en houdt daarmee zijn landbouwbestemming.

Opvallend

De uitspraak is opvallend, omdat de rechter in het verleden dit soort bezwaren doorverwees naar de onteigeningsprocedure die na vaststelling van het bestemmingsplan wordt gevoerd. Nieuw is dat de Raad van State rekening houdt met het toekomstperspectief of belangen van het bedrijf.

De gemeente realiseert zich wel dat het overblijvende bedrijf (het bouwblok) zonder het land niet meer levensvatbaar is. De Raad van State oordeelt dat de gemeente daar niet mee had mogen volstaan, maar ook een oplossing had moeten aanreiken. Dat is echter niet gebeurd.

Zorgvuldig

Bij het wijzigen van een agrarische bestemming, met mogelijke toepassing van onteigening, moet de gemeente zorgvuldig bekijken hoe het perspectief van een bedrijf is na gedeeltelijke onteigening.

Pas als daarvoor een passende oplossing is, geeft de Raad van State haar goedkeuring. Zo niet, dan volgt vernietiging voor het deel van de gronden die zijn betrokken bij het gedupeerde bedrijf.'

Antoine Willemsens
• Lees de gehele analyse in Nieuwe Oost, editie Oost/West van afgelopen zaterdag

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer