Ruimplicht begroeiing uiterwaarden

Rechthebbenden van gronden in de uiterwaarden worden verplicht begroeiing zodanig te onderhouden dat zich geen opstuwende effecten voordoen.

Ruimplicht+begroeiing+uiterwaarden
©

I&M-staatssecretaris Joop Atsma bereidt een wetswijziging voor waarin hij dat wil vastleggen. Het rijk stelt eenmalig een bedrag van € 75 miljoen beschikbaar om de vegetatie, die een opstuwend effect op de hoogwaterstanden heeft, te verwijderen.

Daarna moeten grondeigenaren, waaronder ook veel boeren, de uiterwaarden zelf onderhouden. De maximaal toegestane vegetatie wordt in een legger vastgelegd.

Legger

De legger is het juridisch document van de beheerder van een waterstaatswerk waarin de normatieve staat (ligging, vorm, afmeting en constructie) van het waterstaatswerk, zoals het winterbed van de grote rivieren, wordt vastgelegd.

De vegetatie in de uiterwaarden van de grote rivieren nam sinds de jaren '90 van de vorige eeuw flink toe. Dat komt omdat de grond anders wordt gebruikt en niet meer wordt onderhouden. Door het opschieten van bomen, ooibos en struweel wordt de afvoer van water belemmerd, waardoor de waterstanden hoger worden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer