Breed uienbed laat zich goed rooien

Nu het rooien van 3 meter brede uienbedden geen problemen oplevert, overweegt akkerbouwer Klaas van der Es in Lelystad het teeltsysteem uit te breiden.

Breed+uienbed+laat+zich+goed+rooien
© Nieuwe Oogst

Met een zelfrijdende Amac-rooier oogstte John Geschiere van loonbedrijf Heyboer in Biddinghuizen eerder deze week een perceel zaaiuien met bedden op 3 meter.

Normaal gebruikt de loonwerker de rooimachine met deze werkbreedte voor het rooien van eerstejaars plantuien. 'Het rooien gaat uitstekend', zegt de chauffeur. 'We hebben de rooimachine nauwelijks hoeven aan te passen voor zaaiuien.'

Experiment

Een teeltsysteem met 3 meter bedden voor zaaiuien is een experiment van akkerbouwer Van der Es. Hij vertelt dat deze werkbreedte hem beter past dan 2,25 meter.

'Door te zaaien op 2,25 meter, heb ik altijd een smalsporige trekker nodig op smalle banden en die gebruik ik dan alleen voor de uien. Dat is niet echt efficiënt.'

11 rijen per bed

Het zaaien in 11 rijen per bed op 3 meter is voor Van der Es geen probleem. Nu het rooien ook volgens wens verloopt, staat niets meer in de weg om het experiment volgend jaar uit te breiden.

Van der Es teelt in totaal 10 hectare zaaiuien. Afgelopen jaar had hij daarvan 3,5 hectare ingezaaid op 3 meter.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer