Recordoogst+aardappelen+biedt+afzetkansen
© ZLTO

Recordoogst aardappelen biedt afzetkansen

Volgens Adrie Bossers van de vakgroep akkerbouw van LTO biedt de verwachte recordoogst voor consumptieaardappelen ook mogelijkheden om nieuwe markten te ontsluiten.

De LTO-bestuurder doelt dan onder meer op Noord-Afrika. ‘Door de slechte prijsvorming zijn nu ook andere markten geïnteresseerd in ons product. We kunnen daar ons voordeel mee doen.’

Bossers hoopt dat het lukt om dit najaar al veel volume kwijt te raken. ‘De tweede helft van het afzetseizoen voor consumptieaardappelen zal er dan ongetwijfeld beter uitzien. Zeker als het voorjaar van 2012 niet al te vroeg is.’

Prognosecijfers

Eerder deze week kwam de NEPG naar buiten prognosecijfers over een topoogst voor aardappelen in Noord-West Europa. Bossers bevestigt het beeld van de internationale telersorganisatie. ‘De oogst pakt hoger uit dan eerder verwacht en de kwaliteit is uitstekend.’

Van de hoofdoogst zit nog 75 tot 80% in de grond. Bossers benadrukt daarom dat er nog geen sprake is van een definitieve opbrengst. ‘We hebben allemaal 2010 nog in gedachten en we moeten eerst nog maar zien dat we alle aardappelen goed binnenkrijgen.’

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer