Recordoogst+Noord%2DWest+Europa
© Nieuwe Oogst

Recordoogst Noord-West Europa

De NEPG voorspelt een recordoogst voor consumptieaardappelen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG), een internationale organisatie voor aardappeltelers, komt de uiteindelijke opbrengst op 25,5 miljoen ton aardappelen. Dat is bijna 7% meer dan vorig jaar.

De topoogst is enerzijds te verklaren door een gemiddelde opbrengst van 47,3 ton per hectare. Dat is de hoogste productie sinds 6 jaar. Verder is in de NEPG-landen ook het areaal consumptieaardappelen toegenomen met 1,3 % tot in totaal 540.684 hectare.

Rendabele grondstof

De oogstvoorspelling van de NEPG is gebaseerd op proefrooiingen en waarnemingen in de praktijk. De aardappelen zijn dit jaar grover dan normaal, het drogestofgehalte is groot. Voor de verwerkende industrie lijkt veel hoog rendabele grondstof beschikbaar.

Ondanks de vroege start van het groeiseizoen hebben de teeltgebieden in Noord-West Europa nu te maken met moeizame oogstomstandigheden. Van de hoofdoogst in de NEPG-landen is op dit moment slechts 20 tot 25% gerooid. Vanwege de nattigheid komt meer tarra binnen en is meer kans op een hoge percentage groen en op natrot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer