Veldbonen toasten zorgt voor meer benutbaar eiwit

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro kijkt naar het toasten van veldbonen. Een van de deelnemers is biologisch melkveehouder Cees Biesheuvel in het Zuid-Hollandse Geervliet. 'Het benutbaar eiwit stijgt wel 25 tot 30 procent', zegt hij.

Veldbonen+toasten+zorgt+voor+meer+benutbaar+eiwit
© Dirk Hol

Twee jaar geleden investeerde Biesheuvel in een toaster. Met het uit Amerika afkomstige apparaat dat op elektriciteit werkt, worden veldbonen verhit. Daardoor wordt zowel het eiwit als het zetmeel bestendiger.

Volgens Biesheuvel stijgt het benutbaar eiwit wel 25 tot 30 procent. De investering deed de melkveehouder in het kader van 'Met Rotterdam de boer op'. Een project van Natuurmonumenten, gericht op meer biodiversiteit, eerlijk geproduceerd eten en een goede boterham voor groenen boeren.

'Ik werk samen met een akkerbouwer. Die zocht een rustgewas en ik een alternatief voor soja', zegt Biesheuvel over de keuze voor veldbonen. De teelt kwalificeert hij als een zoektocht. Het eerste teeltjaar was de opbrengst niet zo hoog en in 2025 mislukte het gewas.


Optimale temperatuur vinden

Voor het onderzoek toast Biesheuvel nu gangbare bonen die worden gevoerd op een gangbaar melkveebedrijf. 'Inagro onderzoekt de voederwaarde voor en na het toasten en meet de toasttemperatuur. Het doel is de optimale temperatuur te vinden om de bonen te toasten.'

Het bedrijf van Biesheuvel is een van de drie die meedraaien in het onderzoek. Twee Belgische collega's hebben respectievelijk een Italiaanse en Zwitserse toaster. Volgend jaar gaan Biesheuvel en zijn collega weer veldbonen verbouwen, maar dan in een mengteelt. 'De ervaringen in België laten zien dat daar meer potentie in zit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 6°
    5 %
  • Donderdag
    17° / 8°
    5 %
  • Vrijdag
    17° / 8°
    5 %
Meer weer