Steeds meer schapen in Europa ziek door blauwtong

Steeds meer schapen in Europa zijn ziek door blauwtong. Na een paar maanden van rust meldt ook het Verenigd Koninkrijk weer een nieuw geval van de virusziekte. Het gaat om een schaap op een boerderij vlak bij Haddiscoe in South Norfolk. Het is in het Verenigd Koninkrijk het eerste geval in vectorseizoen 2024/2025 dat in juni begon.

Steeds+meer+schapen+in+Europa+ziek+door+blauwtong
© Quinten van Ooijen

De laatste melding van blauwtong in het Verenigd Koninkrijk dateert van 18 maart. In totaal trof het virus er al ruim honderd bedrijven. Blauwtong is in het Verenigd Koninkrijk een meldingsplichtige ziekte. Wordt het virus officieel vastgesteld op een bedrijf, dan wordt een tijdelijke controlezone van 20 kilometer aangelegd. Binnen die zone ligt het transport van dieren aan banden. In het Verenigd Koninkrijk is nog geen vaccin tegen het blauwtongvirus serotype 3 officieel toegelaten.

Knutten kunnen komen overwaaien naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Nederland, België en Frankrijk. Er is een permanent toezicht om te bepalen of en in welke mate het virus in het Verenigd Koninkrijk circuleert. Vanwege de huidige temperaturen en de activiteit van knutten wordt in het Verenigd Koninkrijk rekening gehouden met een verdere verspreiding van het virus.

Volgens de nieuwste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) telt Nederland nu 6.026 bedrijven waar het blauwtongvirus schapen, runderen of geiten heeft besmet. Donderdag 22 augustus waren dat er nog 5.234. Een week eerder (15 augustus) waren dat er nog 3.807. De kaart op de website van de NVWA laat duidelijk zien dat de meeste besmettingen bijna als een hoefijzer om het IJsselmeer liggen.



In België is het blauwtongvirus op 1.192 plaatsen vastgesteld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dinsdag 20 augustug ging het nog om 874 uitbraken. Het virus rukt nu ook op bij gezelschapsdieren zoals alpaca's.

De brandhaard van de uitbraak bevond zich oorspronkelijk in de provincies Antwerpen, Luik en Limburg. Daar zijn nu respectievelijk 200, 171 en 156 uitbraken. Maar ook in Oost-Vlaanderen gaat het plotseling snel met 191 haarden. In Vlaams-Brabant zijn er 137 uitbraken en in West-Vlaanderen 55. Over de taalgrens is sprake van 103 haarden in Namen, 77 in Henegouwen, 67 in Luxemburg en 34 in Waals-Brabant.


Duitsland

In Duitsland heeft het blauwtongvirus zich het meest verspreid in het westen van het land, in de deelstaten die direct grenzen aan Nederland en België. In Beieren, Brandenburg, Berlijn, Thüringen en Saarland zijn de eerste blauwtonggevallen bij schapen en runderen gemeld. Alleen de deelstaat Saksen is nog officieel vrij van de ziekte.

Sinds het eerste geval van blauwtong werd gemeld in oktober 2023, zijn er in Duitsland officieel ruim 3.200 bevestigde besmettingen vastgesteld. Omdat er in Noord-Europa steeds meer gevallen worden gemeld van blauwtong, roept het hoofd van de Europese Veterinaire Autoriteit op tot meer waakzaamheid en het verantwoord inkopen van vee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
Meer weer