Vion Boxtel is exportvergunning naar landen buiten EU tijdelijk kwijt

Varkensslachterij Vion in het Brabantse Boxtel is haar vergunning voor export naar landen buiten de Europese Unie (EU) tijdelijk kwijt. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan Vion gemeld. Volgens een woordvoerder van het vleesconcern was Vion hierdoor zeer verrast.

Vion+Boxtel+is+exportvergunning+naar+landen+buiten+EU+tijdelijk+kwijt
© Vion

De NVWA heeft op 27 juni een reguliere inspectie uitgevoerd bij de varkensslachterij in Boxtel. De inspecteurs hebben toen een aantal opmerkingen gemaakt over zaken die zij op dat moment hebben geconstateerd. Volgens Vion zijn direct adequate maatregelen genomen, zowel tijdens de inspectie als daarna om de opgemerkte zaken te corrigeren en herhaling te voorkomen. 'Wij zijn daarom verbaasd dat de NVWA alsnog besluit om een tijdelijke schorsing op te leggen en wij zijn direct in gesprek gegaan met de NVWA hierover', meldt de woordvoerder van het vleesconcern.

Vion Boxtel werkt elke dag hard om te allen tijde aan alle standaarden te voldoen, benadrukt de woordvoerder. Indien nodig neemt de slachterij direct corrigerende maatregelen en garandeert zo de kwaliteit van haar producten en het welzijn van dieren.


Plan van aanpak

De NVWA gaat niet in op vragen over individuele gevallen. 'De NVWA houdt toezicht op bedrijven conform EU-wetgeving', meldt een woordvoerder. 'Daarnaast houden wij toezicht op de eisen die aanvullend gesteld zijn door derde landen. Wanneer bedrijven niet aan die eisen voldoen, kan de NVWA verschillende maatregelen opleggen. In het kader van het brede handelsbelang is een van de maatregelen het bedrijf schorsen voor export naar (een aantal) derde landen. Het is dan aan het bedrijf in kwestie om met een plan van aanpak te komen waarin aantoonbaar wordt gemaakt dat de geconstateerde tekortkomingen onder controle zijn. Het is aan de NVWA om dit plan zorgvuldig te beoordelen.'

Op vragen zoals hoelang de schorsing gaat duren en welke tekortkomingen zijn geconstateerd, gaat de NVWA verder niet in.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer