CNV meldt cao voor werknemers tuinzaad

Nieuwe onderhandelingen over de cao Tuinzaadbedrijven hebben alsnog geleid tot een cao-resultaat. In een tweejarige cao gaan de lonen in totaal omhoog met 8,5 procent, meldt CNV. Dit resultaat wordt de komende weken aan de leden voorgelegd.

CNV+meldt+cao+voor+werknemers+tuinzaad
© Pixabay

Na het vastlopen van de onderhandelingen eerder dit jaar bleef het lange tijd stil tussen de partijen. 'Het eerdere eindbod is door de vakbondsleden massaal afgewezen. We hebben daarna veel bedrijven bezocht en met werknemers gesproken', zegt CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

'Onze boodschap aan de werkgevers was duidelijk: er moet een beter bod op tafel komen. Bij de bedrijven zit genoeg geld, de sector draait uitstekend, met een jaarlijkse omzetgroei tussen de 5 procent en 7 procent. Dat zien de werknemers natuurlijk ook. Die willen daar wat van terugzien in hun loonsverhoging', benadrukt Warnaar.


Nieuwe gesprekken met werkgeversorganisatie Plantum hebben nu alsnog geleid tot een beter cao-resultaat. In een tweejarige cao, van 1 januari 2024 tot 1 januari 2026, gaan de lonen omhoog met in totaal 8,5 procent.


5 procent vanaf begin dit jaar

Daarbij worden, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2024 de lonen verhoogd met 5 procent. Dit geldt alleen voor de werknemers die deze verhoging in januari niet hebben gehad. Bij medewerkers die maar een deel kregen, wordt dit aangevuld. Daarop komt er 0,5 procent per 1 juli en nog eens 3 procent per 1 januari 2025.

Voor studenten die deelnemen aan het bbl-werk- en leertraject wordt de beloning opgenomen in de cao. Schooldagen worden doorbetaald. De cao Tuinzaadbedrijven geldt voor ongeveer 6.400 mensen, bij bedrijven als Rijk Zwaan, Bejo Zaden, Enza Zaden, Syngenta, Bayer en BASF/Nunhems. Deze bedrijven leveren over de hele wereld zaden voor voedingsgewassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer