Teambuilding verbindt boeren en burgers

Bumperballen, strobalen beklimmen of een denkspel oplossen, terwijl driehonderd koeien toekijken. Het kan bij het melkveebedrijf van familie Van Thiel in het Brabantse Velp. 'Voor burgers leuk om zo het boerenleven te leren kennen.'

Teambuilding+verbindt+boeren+en+burgers
© Vidiphoto

Wanneer bedenker Patrick Weltjens van FarmFun in het Belgische Bocholt de familie Van Thiel in het Brabantse Velp benadert met de vraag of ze interesse hebben in zijn concept, moeten ze even nadenken. Want ze hebben al een druk bedrijf met ruim driehonderd koeien, zes melkrobots en akkerbouw. 'Je weet niet wat je kunt verwachten en ook niet of het iets voor ons zou zijn', zegt Esther van Thiel.

In België zijn zeven boerenbedrijven aangesloten bij FarmFun. Daarom besluit de familie Van Thiel daar een kijkje te gaan nemen. 'De deelnemers aan de activiteiten waren allemaal veel enthousiaster dan ik had verwacht. Dat was geweldig om te zien. Als boer sta je vaak negatief in de spotlights, maar met FarmFun straal je een en al positiviteit uit. Burgers vinden het hartstikke leuk om spelenderwijs zo het boerenleven te leren kennen.'


Missie

Want naast het reilen en zeilen van hun melkveebedrijf heeft de familie nog een belangrijke missie: het boerenleven weer positief op de kaart zetten. 'Daar zijn we een paar jaar geleden mee begonnen met Klasseboeren. Ik geef rondleidingen en voorlichting aan leerlingen van basisscholen, want we vinden het belangrijk dat kinderen weten waar ons eten vandaan komt. Zo kun je ze al op jonge leeftijd door de praktijk op een speelse manier te laten zien, heel wat uitleggen', zegt de ondernemer. 'Ook hebben we een zichtstal, zodat iedereen die dat wil, een kijkje kan komen nemen bij ons.'

Mensen leren hier hun collega's van een andere kant kennen

Esther van Thiel, melkveehouder in Velp

Esther van Thiel (44) woont samen met haar man Marijn (47) op het melkveebedrijf. Samen met zwager en broer Pascal (32) runnen ze het bedrijf, dat ze overnamen van de ouders van Marijn en Pascal.

Na veel wikken en wegen besluiten de ondernemers om het franchiseconcept van FarmFun op te pakken en in het diepe te springen, samen met Lieke (30), de partner van Pascal. Dat legt ze geen windeieren. Want sinds september, met uitzondering van de wintermaanden, komen er regelmatig groepen over de vloer die na een dagje teambuilding op de boerderij in Velp weer enthousiast huiswaarts keren.


Investeren

'Je moet natuurlijk wel investeren', zegt Van Thiel. 'Je moet je inkopen in het franchiseconcept van FarmFun. Zij ondersteunen ons in marketing, werving van personeel, boeking en facturatie. Ook hebben we een nieuwe ontvangstruimte gemaakt voor onze gasten, het Farmhouse. Achteraf is het allemaal een goede keuze geweest.'

De ondernemer is een van de spelleiders van de teambuildingsactiviteiten. Marijn en Pascal van Thiel zorgen ervoor dat alles op zijn plek komt te staan en ondersteunen bij het stroklimspel. Lieke van Thiel verzorgt de lokale promotie en valt bij daar waar het nodig is.


Twaalf tot 125 personen

'Een teambuilding is geschikt voor twaalf tot 125 personen. Op de boerderij is voldoende ruimte. De spellen zijn op de voergang, in het stro en in de funweide. Als groep ben je ruim drie uur bezig om alle activiteiten uit te voeren', legt Van Thiel uit. 'Een vergadering vooraf, lunch of een barbecue erbij kan ook. Alles is mogelijk.'

Er is bij FarmFun een keuze uit Farm Games, Farm Expert Games of bumperballen. 'De Farm Games zijn laagdrempelig en de Farm Expert Games zijn meer doordachte spellen die vragen om inzicht en samenwerking. Alles staat in het teken van de koeien met mooie woordspelingen. Zo hebben we het over koe-llega's, koe-mmuniceren en Chief Executive Farmers. Het is echt een mooi concept', vindt de ondernemer.


Reuring

Of Van Thiel het andere boeren aanraadt om in het concept te stappen? 'Het is mooi om te doen. Er is reuring op de boerderij en je komt in gesprek met burgers om uitleg te geven over het boerenleven. Dan merk je dat er nog veel onwetendheid is', zegt ze.

'Mensen die hier zijn geweest, gaan altijd met een goed gevoel over de boerderij weer naar huis. Juist dat geeft ons veel voldoening. Je kunt wel met een trekker naar Den Haag gaan om gehoord te worden, maar wij kiezen er liever voor om burgers een positiever beeld van het boerenleven mee te geven', benadrukt de ondernemer.


Esther van Thiel (linksboven): 'Wij geven burgers een positief beeld mee.'
Esther van Thiel (linksboven): 'Wij geven burgers een positief beeld mee.' © Vidiphoto

Maar er zijn volgens Van Thiel wel enige punten die je vooraf duidelijk moet hebben, wil je met FarmFun beginnen. 'Voldoende tijd en ruimte hebben is natuurlijk van belang. Ook kunnen organiseren is belangrijk, want er gaan wel wat voorbereidingen aan vooraf. Daarnaast moet je sociaal zijn en het leuk vinden om een praatje te maken, want er komen veel mensen over de vloer die je niet kent', licht ze toe.

'Wij vinden het prachtig, want zo spreek je ook nog eens andere mensen. Laatst hadden we hier het personeel van een basisschool en dan gaan de gesprekken weer heel ergens anders over.'

Of Van Thiel op zo'n dag daadwerkelijk ziet dat een team, dat normaal gesproken tussen vier muren binnen zit, hechter wordt? 'Dat weet je natuurlijk niet. Dat ervaren ze pas, wanneer ze weer aan het werk zijn', antwoordt ze.

'Wel leer je je collega's eens van een andere kant kennen', voegt de ondernemer toe. 'Er komen natuurlijk andere eigenschappen voor de dag dan wanneer je met elkaar werkt. Zo kan iemand verrassend fanatiek zijn en koste wat kost willen winnen. Dat is altijd leuk om te zien.'


Roots van het concept liggen in België

Patrick Weltjens is samen met zijn vrouw Caroline van Dijck de bedenker en grondlegger van FarmFun teambuildingsactiviteiten. Ze hebben een melkveebedrijf in het Belgische Bocholt. In 2013 besloten ze het aantal koeien niet uit te breiden, maar wat te gaan doen aan het verbeteren van de boer-burgerverbinding. 'De kloof tussen boeren en burgers werd steeds groter. Daar wilden we graag wat aan doen', zegt Weltjens. Zeven melkveebedrijven in België zijn nu aangesloten bij FarmFun. Het bedrijf van de familie Van Thiel in het Brabantse Velp is de eerste Nederlandse tak. 'We hopen dat er in Nederland meer boeren zijn die zich geroepen voelen. We zijn wel selectief in toetredende melkveehouders, want dat juist heeft ervoor gezorgd dat we een hechte groep zijn geworden, waar we graag mee samenwerken', benadrukt Weltjens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer