Ook Eerste Kamer stemt in met wijzigingen in Wet dieren

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde gisteren in met de wijzigingen van de Wet dieren. Dat betekent dat het Convenant dierwaardige Veehouderij verder kan met de sectorplannen.

Ook+Eerste+Kamer+stemt+in+met+wijzigingen+in+Wet+dieren
© Nieuwe Oogst

De Tweede Kamer nam de wijziging van de Wet dieren al op 19 maart aan. Het is volgens LTO Nederland heel belangrijk dat nu ook de Eerste Kamer akkoord is. Voor 1 juli zijn moest er zijn gestemd, omdat anders het amendement-Vestering, vernoemd naar Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren, in werking treedt. Dat schrijft voor dat dieren niet meer mogen worden belemmerd in hun natuurlijke gedrag.

Als het amendement-Vestering door was gegaan, zou de eerste vijf jaar bijna geen enkele veehouder bijvoorbeeld stalaanpassingen hebben gedaan, meldt LTO bestuurder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven. 'Bij wie dat wel zou doen, zou naar alle waarschijnlijkheid achteraf worden getoetst of de aanpassingen dierwaardig zijn of niet. Dat risico wil je als ondernemer niet lopen.'

Nu de wetswijziging is aangenomen, wordt per sector een algemene maatregel van bestuur (AMvB) uitgewerkt. De sectorplannen vormen samen het convenant dat voor 1 juli 2025 moet worden opgeleverd.


Concrete doelen versus hoofdlijnen

De politiek ziet die AMvB's het liefst zo concreet mogelijk ingevuld, met een tijdspad en doelen die moeten worden gehaald. LTO Nederland ziet de doelen die de veehouders moeten behalen liever op hoofdlijnen, zoals die ook voor de antibiotica-aanpak zijn geformuleerd.

Een van de ingediende moties, over het handhaven van het verbod op het routinematig couperen van varkensstaarten, is alsnog aangenomen. Dat betekent dat de regering binnen zes maanden met een voorstel moet komen waarin de Europese richtlijn voor het verbod couperen zodanig wordt geïmplementeerd, dat deze handhaafbaar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer