'Samen zoeken naar wat wel kan'

Alweer even geleden presenteerde Johan Remkes het rapport 'Wat wel kan'. Wij hebben de titel opgevat als een aansporing voor de land- en tuinbouw om nog meer te gaan denken in mogelijkheden.

%27Samen+zoeken+naar+wat+wel+kan%27
© Dirk Hol

In het verlengde daarvan hebben de plantaardige sectoren de ambitie uitgesproken om hun teelten nog verder te vergroenen. Dat is een behoorlijke opdracht, omdat we nog lang niet voldoende effectieve oplossingen hebben voor de ziektes en plagen die onze gewassen bedreigen.

Desondanks gaan we ervoor. Dat kunnen we niet alleen. Daarvoor hebben we afnemers, onderzoekers, adviseurs, leveranciers, maar ook de overheid hard nodig. De overheid kan ons stimuleren, ondersteunen en ruimte bieden om deze uitdaging aan te gaan. Met ons op zoek gaan naar wat wel kan, vanuit de gedeelde ambitie dat we de land- en tuinbouw voor ons land willen behouden.

Nederlandse boeren en tuinders leveren immers een wezenlijke bijdrage aan de groene plannen van de Europese Unie. Tegen die achtergrond is het onbegrijpelijk dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onlangs heeft besloten om geen vrijstellingen te verlenen voor gewasbeschermingsmiddelen die onmisbaar zijn voor de Nederlandse kersenteelt. Zonder deze middelen is de kersenteelt in ons land ten dode opgeschreven.

Wat ons vooral raakt, is dat het besluit zonder enige vorm van overleg met ons is genomen

Ron Mulders, voorzitter Nederlandse Fruittelers Organisatie

Het betreft middelen die in België en Duitsland wel mogen worden gebruikt. Een van de middelen is bovendien een middel dat in de biologische teelt mag worden gebruikt. Wat ons vooral raakt, is dat het besluit zonder enige vorm van overleg met ons is genomen. Dat kan anders.

Wij roepen de overheid op om met ons in gesprek te gaan en te zoeken naar wat wel kan. Die aanpak zou wel eens tot verrassende resultaten kunnen leiden en tot het behoud van de kersenteelt in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer